HANKŮV DŮM

Městské kulturní zařízení Dvůr Králové nad Labem

Dny R. A. Dvorského

„Jsem na to hrdý , že jsem se narodil ve Dvorečku“, takto se zapsal R. A. Dvorský do návštěvní knihy na výstavě ve Dvoře Králové nad Labem 22. srpna 1964, takto se vyznal nejen ze své lásky k rodnému městu, ale i k nádhernému kraji pod Zvičinou.

R. A. Dvorský se narodil ve Dvoře Králové n. L. 24. 3. 1899 a do podvědomí se zapsal jako skvělý zpěvák, skladatel, herec a hlavně jako kapelník souboru Melody Boys.

Již od dětství miloval hudbu. Začínal jako klavírista v kabaretu Červená sedma. V první polovině 20. let založil vlastní soubor Melody Makers, který ve druhé polovině 20. let obohatil a přejmenoval na Melody Boys. V jeho orchestru se vystřídala celá řada známých zpěváků a zpěvaček ( Inka Zemánková, Sestry Allanovy, Oldřich Kovář, Vlasta Burian, Hana Vítová, Zita Kabátová, ...). Ve třicátých letech se Melody Boys stali nejpopulárnějším orchestrem, jaký kdy vznikl. Pořádali zájezdová představení, vystupovali v nejskvostnějších hotelích Karlových Varů, barrandovských Terasách a baru Lucerna. Hráli hudbu pro všechny věkové kategorie, od lidovek po nejnovější světové taneční rytmy. Vystupovali ve filmech (Jedna z milionu, Krb bez ohně, U pokladny stál, Tři muži ve sněhu, Kristián,...).

Dvorský vedl svůj soubor do roku 1944. Toho roku onemocněl tuberkulózou a bojoval o život. V roce 1947 mu zemřel jediný syn Miroslav. Po neúspěšném útěku za hranice byl roku 1953 zatčen a odsouzen k pěti letům vězení (12. března 1954 byl propuštěn s podmínkou na čtyři roky ). Později vystupoval jen na zájezdových estrádách společně s herečkou a kolegyní Hanou Vítovou. Zemřel 2. srpna 1966. Pohřben je v rodném městě.

Na počest tohoto významného rodáka, českého skladatele, kapelníka, klavíristy, zpěváka, herce a nakladatele, významné osobnosti v dějinách české taneční hudby, který si jméno zvolil podle svého rodného města, pořádá Hankův dům, MKZ vždy v druhé polovině března swingový a jazzový festival Dny R. A. Dvorského.

První ročník festivalu se uskutečnil v březnu roku1994 u příležitosti 95. výročí Dvorského narození. Festival za dvacetpět let svého trvání vešel do povědomí všech těch, kteří rádi hrají, zpívají a poslouchají swingovou a jazzovou hudbu. Svým významem překročil hranice kraje a vydobyl si pevné postavení mezi festivaly tohoto žánru v ČR. Pravidelně na něm vystupují jak profesionální, tak amatérské kapely, orchestry i sólisté, z ČR i ze zahraničí.

A zde jen malý výčet těch, kteří na festivalu vystupovali:

Ondřej Havelka a jeho Melody Makers, Václav Marek a Blue Star, Mladý týnišťský Big Band, Magnum Jazz Bigband, Petr Kořínek Orchestra, Zakoplaho band, Neřež, Elizabeth Lohninger quartet, Lázaro Cruz quintet,  Big Band Neratovice, Crazy boys of Prague, Salonní orchestr Petra Kořínka, René Trossman, Pirate swing band, Big Band ZUŠ F. A. Šporka Jaroměř, Fats Jazz Bratislava, Swinging Trio a Jan Smigmator, Golden Big Band Prague, Black Buřiňos, Big Band Dvorský, Big Band Aldis, Jiří Stivín, Kix Orchestra Chrudim, Harlemania, Funny Fellows, Laco Dezi a Celula New York, Elizabeth Lohninget Quartet, East Bohemia Quintet, Bid Band Česká Lípa, Láďa Kerndl, Dr. Swing, Vera Love a George Kozel Band, Šavle, meče, Sestry Havelkovy, Aleš Cibulka a celá řada dalších.