HANKŮV DŮM

Městské kulturní zařízení Dvůr Králové nad Labem

POŘADY PRO I. stupeň ZŠ 2. – 5. ročník

školní rok 2023 – 2024

 

12. října 2023

JAPONSKÝ SEN ANEB UKRADENÝ SAMURAJSKÝ UZEL

Dobrodružství malého českého chlapce, který se touží stát japonským samurajem.

V očích našeho malého hrdiny není jeho táta zrovna tím pravým vzorem. Věčně pracuje na počítači a navíc nemá vlasy! Rozhodně jich nemá tolik, aby si je mohl stáhnout do culíku jako pravý japonský samuraj. Kdyby byl táta samuraj, tak i on, až vyroste, by mohl kráčet v jeho stopách. Takhle se může stát leda tak expertem přes počítače. Ach jo!

To všechno se ale jednoho dne změní. 

Přání chlapce je tak velké a ryzí, že sen se stává skutečností - bohové mu darují samurajský uzel (tradiční účes), díky kterému může mluvit se zvířaty. Záhy jej však o uzel připraví zlí nindžové. Díky své statečnosti a s pomocí zvířecích přátel chlapec nakonec získává uzel zpět.

Dojemný příběh o velké touze, statečnosti, přátelství a úctě k rodičům.

Součástí představení jsou krátké ukázky hry na japonskou loutnu biwa a tradičních japonských bojových umění, které jsou přirozeně a nenásilně zakomponovány do příběhu.

Působivý a scénicky přitažlivý jevištní tvar s použitím českých loutek i japonských masek.

Délka představení je 45 minut.

Divadlo Plyšového medvídka Prostějov
Více na: https://www.divadloplysovehomedvidka.cz/japonsky-sen-2023/

 

21. listopadu 2023

PAVLIK, BOBBY A DUCHOVÉ MĚSTA 
Magická detektivka říznutá operou i rapem

Dívka, která v podobě Nočního motýla po setmění plachtí nad ulicemi města. Střešní rybář nahazující noc co noc udici z okraje střechy starého činžáku. Duch opery, jehož zpěv dokáže rozpohybovat věci i dění. A také hranatý Golem, ďábelský Developer a především dva pěvecky nadaní kamarádi, shodou okolností noční zametači městských bulvárů. To jsou jen některé z netradičních postav tajuplné noční detektivky Pavlik, Bobby a duchové města.

Její autor a zároveň režisér inscenace, Petr Vodička, je v Naivním divadle dobře znám díky dlouhé řadě úspěšných titulů, které v Liberci připravil - Tristan a Isolda, Zrzavý Orm, Babu a papoušek a další. Právě na poslední zmíněnou inscenaci Pavlik, Bobby a duchové města dokonce velmi volně navazují. I tentokrát se jedná o původní autorskou detektivku pro děti, která se odehrává v nočním velkoměstě. I tentokrát dojde na únor a i tentokrát hlavní hrdinové vše vyřeší doslova a do písmene se zpěvem na rtech. Protože hudba je v případě nové inscenace Naivního divadla nejen tradičním inscenačním prostředkem, ale také jedním z výrazných dějových motivů. Tím dalším je městská architektura. Protože hlavní hrdinové před sebou nemají menší úkol než zabránit totální zkáze překrásného historického města.

Autor a režie: Petr Vodička
Dramaturgie: Vít Peřina
Výprava: Jan Brejcha, Mikoláš Zika
Hudba: David Hlaváč
Hudební spolupráce: Miroslav Ošanec
Hrají: Miroslava Bělohlávková, Veronika Košvancová - Khornová, Filip Homola, Adam Kubišta, Marek Sýkora, Petr Štěpánek, Antonín Týmal

Délka představení 60 minut.

Naivní divadlo Liberec
Více na: https://www.naivnidivadlo.cz/cs/pavlik-bobby-duchove-mesta

 

7. března 2024

ZLOČIN V ŘÍŠI POHÁDEK

Pro dvojici policistů měl být ten den jen další obyčejná odpolední směna strávená v hlídkovém voze. Jenže to by se jim na zadním sedadle nesměl zničehonic zjevit záhadný stařeček. A že prý budou muset s ním. Do říše pohádek.

V klasických pohádkách se to odjakživa zločiny jen hemží. Lstivá liška unese nebohé dítě do své nory, žárlivá Královna otráví překrásnou Sněhurku, vlezlé Jezinky týrají bezelstného Smolíčka… Všechny tyto činy jsou ale v pohádkách pokaždé potrestány a napraveny. Co když se ale v pohádkách jednoho dne Zlo utrhne ze řetězu? Co když se začnou dít věci pro známé pohádky zcela netypické? V ten moment musí nastoupit Pohádkový dědeček a coby správce Pohádkové říše vrátit vše do patřičných kolejí. A když to sám nedokáže, nezbude mu, než využít své tajné chodby do Země lidí a unést odtamtud dva detektivní profesionály. Bláznivou detektivní loutkovou komedii napsal Vítek Peřina, který tímto přidává další kus do série pohádkových adaptací a parafrází psaných pro Divadlo ALFA v minulosti (např. Otesánek, James Blond, Perníková chaloupka, Pozor, Zorro! a další). Výpravu obstará scénograf Marek Zákostelecký, jenž s Alfou naposledy spolupracoval na titulu James Blond. A inscenaci nastuduje dlouholetý režisér a donedávna umělecký šéf Divadla Alfa Tomáš Dvořák.

Režie: Tomáš Dvořák
Výprava: Marek Zákostelecký
Dramaturgie: Vít Peřina, Petra Kosová
Hudba: Vratislav Šrámek
Hrají: Martina J. Hartmannová, Lenka Lupínková, Radka Mašková, Marie Mrázková, Martin Sádlo Bartůšek, Petr Borovský, Bob Holý, Dan Horečný, Tomáš Jereš

Délka představení 50 minut.

Divadlo Alfa Plzeň
Více na: http://www.divadloalfa.cz/index.php/cz/repertoar/item/995-zlocin-v-risi-pohadek

 

24. dubna 2024

ŠÍLENÁ INDIE

Sárí, turbany, tančící velbloudi a příběhy, které nevymyslíš. Stačí vytáhnout patu na ulici a hned se může začít fotit. A těch barev všude. Spousty lidí, prastará města, posvátné řeky, posvátné krávy, posvátné rituály, posvátné opice i krysy, svatí muži, život na ulici a cesta do nirvány...

60-80 minutová multimediální, dynamická a velmi atraktivní projekce s živým komentářem autorů – Kateřiny a Miloše MOTANI - prošpikovaná cestovatelskými příběhy

  • nádherné fotografie, dynamická videa
  • romantická, veselá i rytmická hudba
  • originální zvukové záznamy
  • mapky, geografie, biologie, ochrana přírody
  • krajina, kultura, lidé, zvířata a rostliny
  • cesta, terénním autem 4x4, na kajaku, na lodích, helikoptérou
  • jídlo a spaní
  • tipy a inspirace na cestu
  • neobyčejné, veselé a napínavé cestovatelské příběhy
  • živý komentář autorů

Více na: http://motani-photography.com/

 

Vstupné na jednotlivá představení: 80 - 100 Kč

Dle vašeho přání filmy v kině Svět ve formátu 2D a 3D